Kata-kata Hikmah

AKSES KEPADA PENJAGAAN DIABETES

Hari diabetes sedunia
Rajah 1: Hari diabetes sedunia

Setiap tahun, Hari Diabetes Sedunia akan disambut di seluruh dunia pada 14 November dengan temanya pada tahun ini adalah Akses Kepada Penjagaan Diabetes - Pendidikan untuk Melindungi Hari Esok.

Tema ini merangkumi lima komponen asas mengenai penjagaan diabetes iaitu akses kepada insulin, akses kepada rawatan ubat-ubatan, akses kepada pemantauan kendiri, akses kepada pendidikan dan sokongan psikososial dan akses kepada pemakanan sihat dan aktiviti fizikal.


Mesej hari diabetes sedunia akses kepada insulin
Rajah 2: Mesej hari diabetes sedunia akses kepada insulin


Mesej hari diabetes sedunia akses kepada rawatan ubat-ubatan
Rajah 3: Mesej hari diabetes sedunia akses kepada rawatan ubat-ubatan


Mesej hari diabetes sedunia akses kepada pemantauan kendiri
Rajah 4: Mesej hari diabetes sedunia akses kepada pemantauan kendiri


Mesej hari diabetes sedunia akses kepada pedidikan dan sokongan psikososial
Rajah 5: Mesej hari diabetes sedunia akses kepada pedidikan dan sokongan psikososial


Hari diabetes sedunia akses kepada pemakanan sihat dan aktiviti fizikal
Rajah 6: Hari diabetes sedunia akses kepada pemakanan sihat dan aktiviti fizikal


Sumber: KKM

Diharap dengan perkongsian kali ini dapat mendidik anda untuk memberi lebih perhatian kepada pesakit diabetes. Ingatlah dengan perhatian dan penjagaan yang baik anda dapat melindungi orang yang tersayang.

Suka info kesihatan dan ingin amalkan gaya hidup sihat? Ikuti blog Sihat dan Yakin sekarang dan kongsikan kepada yang lain supaya kita dapat manfaat bersama.

 

'KEKAL SIHAT DAN YAKIN BERSAMA' 

MITOS DAN FAKTA DIABETES

Macam-macam saranan yang kita dengar berkaitan pemakanan untuk pesakit diabetes atau dikenali sebagai kencing manis sama ada fakta atau mitos. Kami kongsikan 5 kunci utama tentang diabetes serta mitos dan fakta berkenaan pemakanan yang dikaitkan dengan penyakit DIABETES.


5 kunci utama tentang diabetes

5 kunci utama tentang diabetes
Rajah 1: 5 kunci utama tentang diabetes


Mitos diabetes

Mitos diabetes
Rajah 2: Mitos diabetes


Fakta diabetes

Fakta diabetes
Rajah 3: Fakta diabetes

Sumber: KKM

Sekarang anda sudah tahu mitos dan fakta penyakit diabetes. Diharap dengan perkongsian kali ini dapat membantu anda untuk menjaga kesihatan dengan cara yang betul terutama dalam mencegah diabetes.

Suka info kesihatan dan ingin amalkan gaya hidup sihat? Ikuti blog Sihat dan Yakin sekarang dan kongsikan kepada yang lain supaya kita dapat manfaat bersama.

 

'KEKAL SIHAT DAN YAKIN BERSAMA' 

CEGAH DIABETES

maksud pra-diabetes atau pra kencing manis
Rajah 1: Definisi pra-diabetes

Pra-diabetes

Apa itu pra-diabetes?

 📌Diabetes atau Kencing Manis berlaku apabila badan tidak mampu menghasilkan insulin secukupnya atau badan tidak bertindak balas sebaiknya pada insulin. 

✅Ini menyebabkan gula dalam darah tidak dapat masuk ke dalam sel untuk ditukarkan kepada tenaga dan mengakibatkan peningkatan paras gula darah.

💥Pra-diabetes merupakan situasi apabila paras gula dalam darah melebihi paras normal tetapi belum mencapai paras yang dikategorikan sebagai menghidapi Diabetes.  Keadaan ini ditentukan melalui ujian makmal yang akan disahkan oleh pegawai perubatan.  

👉 Kebiasaanya, pra-diabetes ini tidak mempunyai gejala.


Faktor risiko pra-diabetes

Rajah 2 menunjukkan faktor risiko pra-diabetes.

Faktor risiko pra-diabetes atau pra kencing manis
Rajah 2: Faktor risiko pra-diabetes

Pra-diabetes boleh dikawal dengan mengamalkan cara hidup sihat

🏥 Amalkan cara hidup sihat bagi mengekalkan paras gula darah yang normal DAN lakukan saringan kesihatan sekiranya anda tergolong dalam individu berisiko

✅Makan secara sihat: kurangkan karbohidrat & lemak dalam makanan. Amalkan PINGGAN SIHAT MALAYSIA 

✅Sentiasa aktif


Komplikasi diabetes

Diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah adalah tinggi dari normal. 

Ia adalah masalah kronik yang boleh mengakibatkan kerosakan banyak organ penting tubuh bergantung kepada tahap kawalan gula dalam darah. 

Tanpa pengurusan yang betul ianya boleh mendatangkan berbagai komplikasi seperti penyakit kardiovaskular, kegagalan buah pinggang, buta dan kerosakan saraf seperti dikongsikan.

✔️Amalan gaya hidup sihat dan pengambilan rawatan yang teratur adalah penting bagi membolehkan anda mengawal tahap gula dalam darah ke arah tahap normal. 

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapkan diabetes, pastikan kepatuhan kepada perawatan serta jadual pemeriksaan berkala yang diberikan.


Komplikasi diabetes atau kencing manis
Rajah 3: Komplikasi diabetes


Cegah diabetes: Jika bukan sekarang, bila lagi
Rajah 4: Cegah diabetes: Jika bukan sekarang, bila lagi

Diabetes boleh dicegah! Salah satu cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan mengamalkan corak pemakanan yang sihat di samping gaya hidup yang aktif


Jika anda merasakan cara mencegah diabetes ini membebankan untuk dilakukan, ketahuilah bahawa menguruskan keadaan diabetes adalah lebih sukar. Cegahlah diabetes sebelum terlambat!

Rajah di bawah menunjukkan cara untuk mencegah diabetes.


Cegah diabetes dengan mengawal pengambilan karbohidrat
Rajah 5: Cegah diabetes dengan mengawal pengambilan karbohidrat


Cegah diabetes dengan mengambil lebih serat
Rajah 6: Cegah diabetes dengan mengambil lebih serat 


Cegah diabetes dengan menghadkan makanan tinggi lemak
Rajah 7: Cegah diabetes dengan menghadkan makanan tinggi lemak


Cegah diabetes dengan menghadkan pengambilan gula
Rajah 8: Cegah diabetes dengan menghadkan pengambilan gula


Cegah diabetes dengan kekal aktif setiap hari
Rajah 9: Cegah diabetes dengan kekal aktif setiap hari

Sumber: KKM

Diharap dengan perkongsian kali ini dapat meningkatkan kesedaran anda tentang pentingnya mengamalkan gaya hidup sihat. Jom! Kekal sihat dengan mencegah diabetes.

Suka info kesihatan dan ingin amalkan gaya hidup sihat? Ikuti blog Sihat dan Yakin sekarang dan kongsikan kepada yang lain supaya kita dapat manfaat bersama.

 

'KEKAL SIHAT DAN YAKIN BERSAMA' 

JOM KURUS BERSAMA DENGAN MENGAMALKAN EAT CLEAN

Contoh makanan eat clean
Rajah 1: Contoh makanan eat clean


Adakah anda mengalami masalah berat badan berlebihan atau obes dan berimpian untuk kurus? 

Anda berada di tempat yang betul! Kali ini Wanie ingin berkongsi tentang satu buku berkenaan cara untuk kurus.

Menariknya buku ini ditulis oleh individu-individu yang pernah mengalami masalah berat badan berlebihan dan telah berjaya menurunkan berat badan melalui konsep dapur eat clean gaya Malaysia. 

Apa itu konsep dapur eat clean gaya Malaysia?  

Dapur Eat Clean Gaya Malaysia adalah satu konsep pemakanan sihat yang menggabungkan kesihatan dan pengurusan berat badan melalui menu masyarakat majmuk Malaysia.

Menu yang seimbang

Konsep yang digunakan adalah berdasarkan menu seimbang di mana pengagihan karbohidrat sebagai sumber tenaga utama badan dan dalam masa yang sama menekankan penggunaan sumber protein untuk melengkapkan hidangan.

Cheat day

Cheat day adalah istilah yang digunakan untuk melepaskan craving atau kempunan terhadap sesuatu jenis makanan apabila kita mengamalkan diet yang baik sepanjang mingggu.


Prinsip Dapur Eat Clean

Perlu dibuat

Perlu dielakkan

Makan sedikit tetapi kerap (sekurang-kurangnya 5 kali sehari)

Makanan terproses yang tinggi garam, minyak dan gula

Bersarapan pagi setiap hari sebaiknya selepas 1 jam bangun tidur

Makanan yang mengandungi bahan pengawet

Makan secara seimbang iaitu ada kombinasi karbohidrat dan protein pada setiap hidangan utama

Makanan tinggi lemak tepu (santan, minyak sawit dll) dan lemak trans

Minum 2-3 liter air sehari

Minuman berkalori tinggi seperti minuman bergas dan jus cordial

Ambil minyak yang sihat seperti minyak zaitun, minyak matahari atau kekacang setiap hari

Minuman beralkohol

Bawa bekal ke tempat kerja atau tempat riadah

 

Mengikut sukatan dan jumlah hidangan yang disarankan bagi mengawal jumlah kalori

 

Ambil banyak buah-buahan dan sayuran untuk mendapatkan serat, vitamin dan nutrient lain secara semulajadi

 

 

Kelebihan dapur eat clean

Antara kelebihan dapur eat clean adalah seperti berikut:

· Membantu badan nyahtoksin badan dengan lebih efektif

· Memberi tenaga berpanjangan sepanjang hari

· Menambah baik kesihatan dalaman – kawal kencing manis dan kolesterol

· Meningkatkan metabolisme badan

· Menekankan pengambilan protein bagi meningkatkan metabolisme badan dan jika ditambah dengan senaman pemberat, protein akan menjadi otot

 

Bagaimana dapur eat clean membantu anda?

Antara makanan yang digunakan dalam menu dapur eat clean adalah seperti berikut:

· Roti wholegrain/tinggi serat – memberi tambahan serat dalam hidangan harian dan memberi rasa kenyang lebih lama serta membantu dalam sistem pencernaan/pelawasan.

· Teh hijau – diambil tanpa gula dan pilih teh hijau asli kerana mengandungi antioksidan yang membantu mengurangkan risiko penyakit kanser. Ia juga bagus untuk jantung dan meningkatkan konsentrasi.

· Nasi perang dan spageti – mempunyai serat seperti roti wholegrain. Serat juga berfungsi untuk mengawal gula dalam darah jika diambil dalam kuantiti yang disarankan.

· Tuna dan salmon – mengandungi lemak baik yang tinggi iaitu omega 3. Lemak baik memberi perlindungan kepada jantung daripada serangan sakit jantung dan membantu menurunkan paras LDL (kolesterol jahat) dalam darah.

· Buah-buahan – mempunyai gula fruktos sebagai sumber tenaga, serat tidak larut (kulit buah) untuk membantu sistem pencernaan, serat larut (isi buah) untuk mengawal gula dan kolesterol, potassium untuk penjagaan otot jantung.

· Sayur-sayuran hijau – Serat juga terkandung dalam sayuran, mengandungi zat besi untuk mengurangkan risiko anemia.

· Kekacang – lebih baik diamalkan sebagai snek kerana mengandungi lemak baik dan jumlah serat yang tinggi untuk perlindungan daripada penyakit jantung.

· Susu – susu merupakan sumber protein dan kalsium. Pilih susu yang rendah lemak atau susu skim (mengandungi nilai lemak yang hampir kosong) kerana kandungan kalori yang lebih rendah. Susu soya boleh diamalkan kerana tiada kolesterol tetapi elakkan untuk memilih susu soya di dalam tin, botol atau kotak kerana mengandungi gula yang tinggi.

· Yougurt rendah lemak – pilih yougurt yang rendah lemak sebagai snek kerna nilai kalori rendah, mempunyai lemak baik dan mengandungi probiotik yang bagus untuk kesihatan usus. Ia juga dipercayai boleh membantu meningkatkan metabolisme badan.

· Ayam/ikan/daging – kadar peratusan protein untuk menjadi lemak adalah rendah jika protein digunakan dalam pembinaan otot. Pertambahan otot membantu meningkatkan metabolisme badan.

· Oat – memberi rasa kenyang yang lebih lama kerana mengandungi serat. Canadian Oat mempunyai beta glucan yang mampu menurunkan kolesterol dalam badan jika diambil dalam kuantiti yang disarankan.

· Kuih-muih – pilih kuih yang lebih sihat seperti popia basah, putu mayam, pau ayam/daging, kuih karas dan yang dikukus.

· Telur – merupakan sumber protein. Pengambilan protein membantu meningkatkan metabolisme dan kadar pertumbuhan otot dalam badan. Walau bagaimanapun, individu yang mempunyai masalah kolesterol tinggi perlu mengawal pengambilan kuning telur kerana mengandungi kolesterol yang tinggi.

 

Do’s and Don’t

· Pengawalan garam dan gula

· Jumlah pengambilan air

· Jangan berlapar

· Kawal portion (pembahagian) makanan

· Lebihkan pengambilan serat

· Tepati waktu makan

· Cukup rehat dan tidur

· Elakkan makanan yang berlemak atau bergoreng

· Lakukan aktiviti senaman

· Mempunyai jurnal atau catatan

 

Nota kaki: Untuk mempercepatkan proses penurunan berat badan, seseorang individu perlu melakukan akviti senaman.

 

Tip untuk cheat day

· Hadkan cheat kepada satu hidangan dan satu snek sahaja

· Sentiasa ingatkan diri sendiri yang ini hanya untuk hari ini

· Berwaspada dengan kalori yang terlalu tinggi dalam satu masa kerana badan yang sudah 20 hari menerima kalori rendah akan mendapat ketidakselesaan perut apabila mengambil makanan berkalori tinggi dalam satu masa

· Selepas hari cheat meal, anda mesti bertanggungjawab untuk mengurangkan implikasi terhadap kalori tersebut dengan cara melakukan aktiviti fizikal dengan lebih aktif pada hari tersebut

· Pada hari kebiasaan, hadkan cheat day hanya kepada cheat meal dan rancang awal hanya jika ada kenduri atau majlis

· Minum air dalam kuantiti yang banyak bagi menjaga nafsu makan selepas cheat meal

 

Cabaran untuk kurus

Tidak dinafikan sesiapa yang ingin kurus akan menghadapi pelbagai cabaran terutamanya dari segi pengawalan makanan. Oleh itu, buku ini menyenaraikan beberapa kaedah untuk mengatasi cabaran tersebut.

· Menu

Dapur eat clean memberi cadangan menu yang telah dicipta khas bagi menjadikannya sihat dan rendah kalori sepanjang hari.

· Hari ke-22

Teruskan dengan amalan diet yang sihat ini. Diet sihat harus diamalkan setiap hari dan sepanjang hayat. Diet sihat ini juga boleh disediakan untuk ahli keluarga yang lain supaya terlindung daripada pelbagai penyakit kronik.

· Rancang menu

Buat perancangan menu yang teliti dan baik untuk hari-hari seterusnya bagi mengekalkan kesihatan yang sedia ada.

· Senarai beli di pasar raya

Senaraikan makanan untuk siap dimasak selama seminggu. Elakkan makanan terproses yang tinggi gula, garam atau minyak.

· Belajar membaca label makanan

Cari sebarang ‘nutrition claim’ yang boleh membantu kita seperti kurang gula, kurang garam atau rendah lemak. Periksa bahagian jumlah lemak tepu dan trans serta jumlah gula. Bandingkan dengan produk yang sama tapi jenama yang berbeza.

· Memasak di rumah dan bawa bekal

Masak di rumah dan bawa bekal ke tempat kerja jika perlu. Di rumah, kita dapat mengawal jumlah gula, garam dan minyak dalam masakan. Jika makan di kedai buatlah pilihan yang sihat.


Buku cabaran untuk kurus dapur eat clean
Rajah 2: Buku cabaran untuk kurus dapur eat clean

Nak kekal sihat? Ikuti blog Sihat dan Yakin sekarang dan kongsikan kepada yang lain supaya kita dapat manfaat bersama.

 

'KEKAL SIHAT DAN YAKIN BERSAMA' 

PEMAKANAN BAYI DAN KANAK-KANAK KECIL


Pemakanan bayi dan kanak-kanak kecil
Rajah 1: Pelbagai pilihan makanan sihat untuk bayi dan kanak-kanak kecil

 

Pemakanan bayi dan kanak-kanak kecil: Anak sudah mula makan

Pemakanan bayi dan kanak-kanak kecil dalam tempoh dari lahir sehingga umur 2 tahun amat penting kerana pertumbuhan dan perkembangan fizikal sedang berlaku.

Amalan pemakanan yang tidak sempurna mewujudkan masalah kesihatan seperti kekurangan zat makanan atau kegemukan (obesiti).

Jika anda ingin anak mencapai pertumbuhan dan tumbesaran optimum, anda sebagai ibu digalakkan menyusui anak secara ekslusif dari lahir sehingga umur enam bulan dan diteruskan sehingga umur dua tahun.

 

Pemakanan bayi dan kanak-kanak kecil: Makanan pelengkap

Makanan pelengkap diperkenalkan kepada anak apabila berusia enam bulan. Makanan pelengkap hanya tambahan kepada susu ibu di mana ia membantu anak anda memperoleh zat yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangannya.

Contoh makanan pelengkap seperti bubur, kanji, bijirin komersial, biskut, buah-buahan dan lain-lain.

Rajah 2 di bawah menunjukkan prinsip pemberian makanan kepada bayi dan kanak-kanak kecil.


Prinsip pemberian makanan bayi dan kanak-kanak
Rajah 2: Prinsip pemberian makanan bayi dan kanak-kanak

Makanan pelengkap yang sihat dan seimbang mengandungi pelbagai jenis makanan untuk membekalkan tenaga, protein, vitamin dan mineral.

  • Membekalkan tenaga:

Sumber karbohirat iaitu bijirin dan hasil bijirin seperti nasi, bubur, roti, ubi dan lain-lain.

 

Makanan pelengkap sumber karbohidrat
Rajah 3: Sumber karbohidrat



Susu, ikan, ayam, telur, daging dan lain-lain.

 

Makanan pelengkap sumber protein
Rajah 4: Sumber protein


  • Membekalkan vitamin dan mineral:

Buah-buahan dan sayur-sayuran

 

Makanan pelengkap sumber vitamin dan mineral
Rajah 5: Sumber vitamin dan mineral


 

Makanan pelengkap: Perlu mempunyai rasa sebenar makanan

Makanan pertama bayi berusia enam bulan perlu mempunyai rasa sebenar makanan sebagai contoh bubur nasi kosong. Apabila anak anda sudah terbiasa dengan rasa sebenar makanan, anak mudah untuk diperkenalkan rasa makanan baru terutama makanan sihat. Jika anda memperkenalkan puri buah yang mempunyai rasa manis, anak lebih cenderung untuk menolak rasa makanan baru terutama yang kurang manis serta berisiko untuk menjadi cerewet dalam memilih makanan.


Kesan makanan pelengkap yang mempunyai rasa sebenar
Rajah 6: Perbandingan antara bubur nasi kosong dan puri buah

 

Ciri-ciri makanan pelengkap (6 hingga 8 bulan)

Antara ciri-ciri makanan pelengkap bagi bayi berumur 6-8 bulan:

  • Tekstur makanan: dikisar, dipuri, dilecek, separuh pejal 
  • Makanan perlu halus dan cukup pekat
  • Tiada garam, gula dan perisa tambahan

 

Jadual 1 menunjukkan panduan pemakanan bayi dan kanak-kanak mengikut umur.


Panduan pemakanan bayi dan kanak-kanak mengikut umur
Jadual 1: Panduan pemakanan bayi dan kanak-kanak mengikut umur

Contoh menu makanan pelengkap

Rajah di bawah menunjukkan contoh menu makanan pelengkap dalam sehari sebagai panduan anda.


Contoh menu sehari bagi bayi berusia 6 hingga 8 bulan
Rajah 7: Menu sehari bagi bayi berusia 6-8 bulan


Contoh menu bagi kanak-kanak berusia 1 hingga 3 tahun
Rajah 8: Menu sehari bagi kanak-kanak berusia1-3 tahun


   Contoh resepi makanan pelengkap bayi

Contoh resepi makanan kanak-kanak

Lagi video pemakanan bayi dan kanak-kanak di sini

Suka info kesihatan dan ingin amalkan gaya hidup sihat? Ikuti blog Sihat dan Yakin sekarang dan kongsikan kepada yang lain supaya kita dapat manfaat bersama.


'KEKAL SIHAT DAN YAKIN BERSAMA' 


Catatan Terbaru

BANGKITKAN TENAGA PAGI ANDA: 5 RESIPI MINUMAN YANG MENYEGARKAN UNTUK MEMULAKAN HARI

Adakah anda penat mencapai secawan kopi tambahan untuk memulakan pagi anda? Bagaimana jika mencuba sesuatu yang berbeza untuk memberi tenaga...

Catatan Popular