Kata-kata Hikmah

BIJIRIN PENUH DAN KESIHATAN

 

Jenis bijirin penuh

Rajah 1: Jenis bijirin penuh yang biasa didapati

 

Bijirin penuh

Bijirin adalah makanan ruji bagi kebanyakan masyarakat. Pada hari ini kita boleh dapatkan bijirin dalam pelbagai jenis seperti nasi, pasta, mi, roti dan sebagainya. Walau bagaimanapun, majoriti rakyat Malaysia lebih suka mengambil bijirin yang telah diproses berbanding bijirin penuh. Salah satu faktor adalah kurang menyedari kebaikan yang terdapat pada bijirin penuh.

 

Apa itu bijirin penuh?

Bijirin penuh termasuk keseluruhan biji benih, yang dipanggil isirung. Isirung merangkumi tiga komponen yang berlainan: bran, endosperma dan germa. Sekiranya isirung telah dipecahkan, dihancurkan atau dileperkan, ia hanya boleh dipanggil bijirin penuh dalam makanan yang diproses sekiranya masih lagi mengekalkan komponen tersebut dalam jumlah yang sama berbanding semasa dalam keadaan asal.

 

Perbezaan antara bijirin penuh dan bijirin yang diproses

Rajah 2: Perbezaan antara bijirin penuh dan bijirin yang diproses

 

Perbezaan bijirin penuh & mil penuh

Bijirin penuh mengandungi bran, endosperma dan germa biji benih.

Mil penuh mengandungi bran, endosperma dan germa biji benih yang telah dikisar untuk menghasilkan tekstur yang lebih halus. 

 

Bijirin yang diproses

Bijirin yang diproses adalah bijirin yang telah dibuang bran dan germa serta mengekalkan hanya endosperma. Proses ini dlakukan untuk memperbaiki tekstur bijirin dan memanjangkan jangka hayatnya. Tetapi ia telah membuang serat makanan, zat besi, vitamin B serta bran dan germa. Beras putih adalah beras yang sudah diproses.

 

Bijirin penuh lebih berkhasiat

Kelebihan bijirin penuh  telah dikenalpasti seawal kurun ke 4 lagi. Kajian terkini mengenai kebaikan bijirin penuh dan kaitannya terhadap kesihatan telah menunjukkan bahawa makanan ini mempunyai pelbagai manfaat dan boleh menurunkan risiko beberapa penyakit tidak berjangkit seperti penyakit jantung, kanser dan kencing manis. 


Khasiat penuh kebaikan dalam bijirin penuh

Pelbagai kebaikan yang terdapat dalam bijirin penuh. Antaranya adalah seperti berikut:

  • Membantu kesihatan usus

Makanan yang mengandungi bijirin penuh tinggi dengan serat. Serat membantu sistem penghadaman dengan melancarkan pergerakan najis dan seterusnya mengelakkan masalah sembelit.

 

Sakit perut akibat sembelit

Rajah 3: Sakit perut akibat sembelit


  • Menurunkan risiko penyakit kardiovaskular

Terdapat banyak penyelidikan yang menunjukkan bahawa pengambilan bijirin penuh boleh menyumbang kepada penurunan risiko penyakit jantung kerana komponen seperti serat dan fitokimia ada dalam bijirin penuh. 

 

Penyakit jantung

Rajah 4: Sayangi jantung anda

 

  • Mengurangkan risiko sesetengah jenis kanser

Terdapat kajian menunjukkan bahawa pengambilan bijirin penuh yang tingggi membantu mengurangkan sesetengah jenis kanser. Antioksida yang terdapat dalam bijirin penuh serta perlindungan daripada fitokimia, vitamin E, mineral dan serat yang tinggi di dalam bijirin penuh memainkan peranan dalam pencegahan kanser tersebut.

 

Hari kanser sedunia 4 Februari

Rajah 5: Hari kanser sedunia

 

  • Mengurangkan risiko penyakit kencing manis jenis 2

Kajian juga mendapati bahawa risiko penyakit kencing manis jenis 2 dapat dikurangkan dengan pengambilan bijirin penuh secara tetap. Hal ini kerana kehadiran serat yang membantu dalam pengurusan berat badan iaitu aspek penting dalam mengawal penyakit kencing manis serta membantu mengawal gula dalam darah bagi pesakit kencing manis.

 

Penyakit diabetis jenis 2

Rajah 6: Ketahui tahap gula dalam darah

 

  • Menurunkan risiko obesiti dan pertambahan berat badan

Ada juga penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan bijirin penuh dapat menurunkan risiko obesiti dan pertambahan berat badan. Serat yang terkandung dalam bijirin penuh membantu memberi rasa kenyang dan seterusnya mengurangkan kuantiti makanan yang diambil serta mengelakkan daripada makan berlebihan.

 

Obesiti

Rajah 7:Timbang berat badan secara berkala


Sekarang anda sudah mengetahui bahawa bijirin penuh memberi banyak kebaikan. Jadi anda boleh mula jadikan bijirin penuh sebahagian daripada diet harian anda seperti yang telah disarankan oleh Panduan Diet Malaysia.


Bijirin

Rajah 8: Bijirin

 

Suka info kesihatan dan ingin amalkan gaya hidup sihat? Ikuti blog Sihat dan Yakin sekarang dan kongsikan kepada yang lain supaya kita dapat manfaat bersama.

 

'KEKAL SIHAT DAN YAKIN BERSAMA' 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Terbaru

BANGKITKAN TENAGA PAGI ANDA: 5 RESIPI MINUMAN YANG MENYEGARKAN UNTUK MEMULAKAN HARI

Adakah anda penat mencapai secawan kopi tambahan untuk memulakan pagi anda? Bagaimana jika mencuba sesuatu yang berbeza untuk memberi tenaga...

Catatan Popular